Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η ντροπή της χούντας - 21 Απριλίου 1967

21 Απριλίου 1967
Ξημερώματα εκδηλώνεται το πραξικόπημα.
Επιβαλλεται ο στρατιωτικός νόμος, αναστέλλονται βασικά άρθρα του Συντάγματος, περιορίζονται οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών.


Καταργείται η κυβέρνηση, πολλοί υπουργοί, οι αρχηγοί και τα στελέχη κομμάτων συλλαμβάνονται, όπως και χιλιάδες πολίτες.
Επειδή δεν χωρούν στις φυλακές και στα κρατητήρια μεταφέρονται στο σε στρατόπεδα.

29 Σεπτεμβρίου 1968
Σε δημοψήφισμα οπερέτα εγκρίνεται το νέο Σύνταγμα από την δικτατορική κυβέρνηση. Το ποσοστό του “Ναι” ανακοινώθηκε στο 93,4%.

3 Νοεμβρίου 1968
Στην πιο σημαντική αντι-διδακτορική κίνηση, η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου μετατρέπεται σε τεράστια αντιχουντική διαδήλωση.

21 Φεβρουαρίου 1973
Κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας από τους φοιτητές. Το κτίριο περικυκλώνεται από αστυνομικούς και ακολουθούν πολλές συλλήψεις.

15-17 Νοεμβρίου 1973
Ημέρες του Πολυτχνείου. Η εξέγερση καταπνίγεται από τον στρατό και τα τανκς. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες.

15 Ιουλίου 1974
Το μεγαλύτερο έγκλημα της χούντας: η ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου.

20 Ιουλίου 1974
Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

23 Ιουλίου 1974
Η χούντα καταρρέει. Επέρχεται το τυπικό τέλος τηςμε την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή.

Οι ποινές:
Γ.Παπαδόπουλος: ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Θάνατος και καθαίρεση για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.


Ν.Μακαρέζος:ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Θάνατος και καθαίρεση για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.

Σ.Παττακός:ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Θάνατος και καθαίρεση για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.

Γρ.Σπαντιδάκης:ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Κάθειρξη 10 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.

Γ.Ζωιτάκης:ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Κάθειρξη 10 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.

Δ. Ιωαννίδης:ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Κάθειρξη 10 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.

Ι. Λαδάς:ένοχος εσχάτης προδοσίας και στάσεως στρατιωτικών. Κάθειρξη 10 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την πρώτη, ισόβια για την δεύτερη.


Η ντροπή της χούντας ελπίζουμε να μην ξαναέρθει ποτέ.
Η ελευθερία της σκέψης και του λόγου, η παιδεία, η πολιτική ζωή,η κοινωνική δικαιοσύνη και εν τέλει η δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να “ξαναμπούν στο γύψο”.

Και ας υπάρχουν κάποια μυαλά που τα αναπολούν όλα αυτά.....
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: