Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Έρωτας με ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και βασοπρεσίνη!

Έρωτας.

Οι ερωτευμένοι παράγουν τόνους οξυτοκίνης και βασοπρεσίνης (οι ορμόνες της αγάπης) που εκκρίνονται όταν ο εγκέφαλος παίρνει φωτιά από τον έρωτα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πια αρκετά στοιχεία, με την βοήθεια μηχανημάτων όπως ο λειτουργικός μαγνητικός τομογράφος, στα βάθη του εγκεφάλου την ώρα που διεγείρεται.




Έρευνες σε ερωτευμένα ζευγάρια έχουν δείξει ότι μετά το πρώτο μαγικό ραντεβού ενεργοποιείται στον εγκέφαλο ένα πολύπλοκο σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος παίρνει κοκαΐνη.

Το 2005, ο Άρθουρ Άρον, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης, μελέτησε άντρες και γυναίκες που είχαν ερωτευθεί πρόσφατα.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, περιγράφοντας τη σχέση τους με φράσεις όπως «λειώνω όταν κοιτάω τον σύντροφό μου στα μάτια».
Στη συνέχεια, μπήκαν στον μαγνητικό τομογράφο, όπου τους έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους ανάμεσα σε άλλες ουδέτερων προσώπων.
Όταν έβλεπαν τον "έρωτά τους", το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται το κέντρο ανταμοιβής, πλημμύρισε από την ορμόνη ντοπαμίνη.


"Η ντοπαμίνη παράγεται όταν κάνεις κάτι πολύ ευχάριστο, όπως είναι το sex, τα ναρκωτικά ή όταν τρως σοκολάτα", εξηγεί ο Λάρι Γιανγκ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντας.
Χαρακτηρίζεται από ανεξάντλητη ενέργεια, αϋπνία, συναισθήματα ευφορίας, αλλά και νευρικότητας και ταραχής, όταν δεν είναι μαζί με το έτερον ήμισυ.

Μετά την ξαφνική έκκριση ντοπαμίνης έρχονται στο προσκήνιο οι ορμόνες της αγάπης, η βασοπρεσίνη και η οξυτοκίνη. Αυτές προκαλούν το συναισθηματικό δέσιμο στα ζευγάρια.
Η οξυτοκίνη εκκρίνεται σε στιγμές οικειότητας, όταν για παράδειγμα δύο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια για πολλή ώρα, όταν αγκαλιάζονται ή στη διάρκεια του sex. Είναι επίσης η ορμόνη που δένει συναισθηματικά τις μητέρες με τα μωρά τους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η βασοπρεσίνη, σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο στους άντρες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μία γενετική διαφοροποίηση σε έναν υποδοχέα βασοπρεσίνης συνδέεται με την απιστία και τον φόβο της δέσμευσης.

Όλες οι χημικές ουσίες και οι ορμόνες που εκκρίνονται, όταν ερωτευόμαστε, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο: να δεθούμε με τον σύντροφό μας και να μείνουμε μαζί για πολύ καιρό.

Η ρουτίνα σκοτώνει τον έρωτα.
Οι ερευνητές λένε πως όταν τα ζευγάρια επιδίδονται μαζί σε καινούργιες (καινοτόμες) δραστηριότητες, η ευτυχία τους ανεβαίνει στα ύψη.
Η έκκριση ντοπαμίνης στη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων υπενθυμίζει στα ζευγάρια πώς ήταν όταν τον πρώτο καιρό.
Εξίσου σημαντική είναι η φροντίδα του συντρόφου μας, να εξυμνούμε τα θετικά, αλλά πρέπει να τους προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας και στα δύσκολα

Sex
Το sex κάνει θαύματα.
Η σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια σχετίζεται με τις ορμόνες.
Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην τρυφερότητα και την οικειότητα και την οξυτοκίνη.
Στα ζευγάρια που είναι ερωτευμένα, κάνουν καλό και συχνό sex, ακόμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργεί καλύτερα, ενώ η οξυτοκίνη και η βασοπρεσίνη ενεργοποιούν τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με την ηρεμία και την καταστολή του πόνου.



Γι΄ αυτό λοιπόν (ξανά)ερωτευθείτε.....

Κάντε τώρα ενα click εδω

 "Ο μέσος χρήστης internet περνά περισσότερες από 10 ώρες συνολικά στο διαδίκτυο κάθε μήνα. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ή αν περνάτε περισσότερες ώρες στο διαδίκτυο, πώς θα σας φαινόταν να πληρωνόσασταν για τα 10' του συνολικού σας χρόνου;
Κάνε τώρα εγγραφή ΕΔΩ. Είναι δωρεάν! "


2 σχόλια:

Arcturus είπε...

Αρκετά ενδιαφέρουσα επαναδημοσίευση! Όσον αφορά την οξυτοκίνη και τα αποτελέσματά της όπως επίσης και...την κακή πλευρά της επιστήμης , μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το άρθρο

Κακή Επιστήμη: Οξυτοκίνη, η “Ορμόνη της Αγάπης”

Ovidius είπε...

Πολυ ενδιαφερον

ωκυτοκίνη *