Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Τα πέντε ψηλότερα κτήρια της Αθήνας

 

 

1) Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ( ATHENS TOWER)



πύργος των Αθηνών

ΥΨΟΣ: 103 μ.
ΟΡΟΦΟΙ: 28
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Μεσογείων 2


Το έργο θεμελιώθηκε το 1968 και ένα χρόνο αργότερα ολοκληρώθηκε ο σκελετός. Το κτήριο γραφείων και καταστημάτων δόθηκε προς χρήση το 1971. Εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα το υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας.









2) ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ( PEIRAIUS TRADE CENTER)



ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΥΨΟΣ: 85 μ.
ΟΡΟΦΟΙ: 22
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λιμάνι Πειραιά


Όταν ολοκληρώθηκε αυτό το κτήριο περίπου το 1976 προοριζόταν για κέντρο Εμπορίου και Επιχειρήσεων, κάτι σαν το World Trade Center. Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο πρώτοι όροφοι.








3) Ο ΠΥΡΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ (APOLLO TOWER)


ΠΥΡΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ


ΥΨΟΣ: 80 μ.
ΟΡΟΦΟΙ: 25
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ριανκούρ 64


Το ψηλότερο κτήριο κατοικιών στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε το 1973 βάσει του νόμου της αναπτυξιακής χούντας που προέβλεπε την ανέγερση υψηλών κτηρίων.










4) ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΡΙΝΑ (ATRINA CENTER)

 

atrina center - athens




ΥΨΟΣ: 80 μ.
ΟΡΟΦΟΙ: 25
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Κηφισίας 32, Μαρούσι


Κατασκευάστηκε το 1980 και συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής όσον αφορά τα γυάλινα κτήρια. Πραγματικά μοιάζει σαν να μην έχει σκελετό από μπετόν.






5) ΤO ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PRESIDENT (HOTEL PRESIDENT)

HOTEL PRESIDENT-ATHENS




ΥΨΟΣ:  68 μ.
ΟΡΟΦΟΙ: 22
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι


Το ξενοδοχείο PRESIDENT δεσπόζει στη Λεωφόρο Κηφισίας σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας. Κτίστηκε το 1977 και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα κυβιστικής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει 516 δωμάτια.









***ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!  ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ Ή ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.***



**To άρθρο αναδημοσιεύθηκε στο dokimase-to.blogspot.gr.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ούτε ένα με έμπνευση? Τυχάρπαστα όπως όλες οι εκδηλώσεις μας

ΜΑΥΡΗ @ ΤΡΥΠΑ είπε...

Κακασχημα ολα. Του Πειραια βεβαια ειναι προς κατεδαφιση. Τι να πει κανεις. Δεν υπαρχουν αρχιτεκτονες; Οι εργολαβοι της δεκαετιας του 50 ειχαν πιο καλη αισθητικοι. Μπραβο στο ΕΜΠ που βγαζει τετιους αρχι(δο)τεκτονες

Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε ρε είναι τέλεια! Στον Πύργο των ΑΘηνών έκανα την ωραιότερη Παραμονή Πρωτοχρονιάς! Άσε τι μου θύμησε το ξενοδοχείο?

Α΄π' έξω μπορεί να φαίνονται ψυχρά, αλλά μέσα είναι φανταστικά!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά, εξωτερικά αυτά τα κτήρια είναι τελείως αδιάφορα!
Αλλά όλη η Αθήνα έτσι δεν είναι? Αδιάφορη! (αν εξαιρέσουμε κάποια κτήρια που τα κληρονομήσαμε από τους αρχαίους ημών προγονους).
Το χειρότερο είναι οτι συνεχίζουμε να φτιάχνουμε παρόμοια κτήρια με μικροδιαφορές.
Τελικά έχουμε την κακογουστιά στο αίμα μας σαν λαός...

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά δεν μπορείς να πείς! Μέσα φαίνεται το καλό το γούστο!

π.χ Ο πύργος Αθηνών, τόσο ψυχρός απ΄έξω αλλά τόσο ζεστός και όμορφος μέσα για να μη μιλήσω για το ξενοδοχείο!...

gm2263 είπε...

...Παιδιά, μην ξεχνάμε ότι τα κτίρια αυτά χτίστηκαν σε άλλες εποχές πριν από 30-35 χρόνια. Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πλην του πύργου Αθηνών και πέντε έξη ακόμα, τα περισσότερα είναι απλά ψηλές πολυκατοικίες.

FeNic είπε...

Μήπως ρε παιδιά θα ήταν καλύτερα να είχαμε περισσότερα ψηλότερα κτίρια από το να έχουμε χιλιάδες μικρά?
Τον χώρο που θα κερδίζαμε να τον εκμεταλλευόμασταν με πράσινο (αν και στην Ελλάδα θα το χτίζανε και αυτό δυστυχώς...).
ΝΚ

Ανώνυμος είπε...

Πιστέυω οτι θα ήταν καλύτερο να επιτρέψουν την ανέγερση ψηλών κτιρίων χωρίς περιορισμό ύψους. Εάν υπάρξει οργανωμένη δόμηση καλου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αυτά τα κτίρια θα ήταν πολύ όμορφα. Εάν σκεφτήτε οτι αναγκαστικά πρέπει να υπάρχει αρκετο κενό μεταξύ ενός ψηλού τέτοιου κτιρίου και ενός άλλου (οποιοδήποτε ύψους) θα υπήρχαν πάρκα και ανοιχτοί χώροι για τους ανθρώπους. Μάλιστα τέτοια κτίρια διαθέτουν έως και 10 υπόγεια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης και να ελευθερωθούν οι δρόμοι. Μη ξεχνάτε οτι ενα μεγάλο ποσοστό του προβλήματος της κίνησης είναι τα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Καλό θα ήταν το υπεχωδε να δώσει άδεια κατασκευής τέτοιων κτιρίων. Η μόνη ερώτηση που θέτω είναι η εξής: Είναι ο έλληνας σε θέση να κατασκευάσει τέτοια κτίρια? Λάβετε υπόψη οτι τέτοια κτίρια απαιτούν λόγο του μεγάλου ύψους ειδικές τεχνολογίες εκτός αυτές για να κατασκευαστεί (αντισεισμικά, υπολογισμοί βάρους κλπ), που ο τυπικός έλληνας κατασκευαστής δεν έχει δεί στον ύπνο του (Πυροσβεστικά ασανσερ, συστήματα σταθεροποίησης πίεσης αέρα, ταμπερ πυρκαγιάς, σταθμούς αλλαγής ασανσερ γνωστά ως skylobby και πολλά άλλα). Αυτά τα κτίρια θέλουν πολλά να υπολογιστούν για να κατασκευαστούν. Ήμαστε σε θέση να τα κατασκευάσουμε ή θα φωνάζουμε τον ξένο για να τα φτιάξει??
Προσωπικά είμαι κάθετα υπέρ της κατασκευής τέτοιων κτιρίων και ενάντια σε αυτά τα μικρά αλλά απαίσια κουτια που φτιάχνουμε και έχει γεμήσει η Αθήνα!
Κάθε μέρα εχω φάτσα το president και τον πύργο Αθηνών, δεν με ενοχλούν καθόλου, τα άλλα είναι απαίσια.

Ανώνυμος είπε...

Να ενημερώσω οτι το ΕΜΠ βγάζει μια χαρά αρχιτέκτονες... που δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τίποτα γιατί κουμάντο κάνουν οι εργολάβοι, τα κονέ και σε καμία περίπτωση η αξιοκρατία! οπώς και σε όλους τους τομείς στην ελλάδα! Να μάθουμε να εντοπίζουμε το πρόβλημα εκεί που πραγματικά βρίσκεται! χωρίς αφορισμούς που καμία δεν σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα! οι φοιτητές στο ΕΜΠ αφιερώνουν τουλάχιστον 6 χρόνια σκληρής δουλειάς στο αντικείμενο τους... για να διαπιστώσουν οτι η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να αλλάξει μια κοινωνία με τόσο προβληματικές δομές! αυτό είναι θέμα όλων! [προς αυτούς που σκέφτονται σαν την "μαύρη τρύπα"!] Ελένη

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον αυτα τα κτιρια εχουν προσωπικότητα (ασχετα αν συμφωνεις ή οχι μαζί της) - αχρωμες ειναι το 99% των κατασκευων μετα το 1950 .

Συμφωνω με τον ανωνυμο που διαπιστώνει οτι ειναι η
κοινωνια που αντανακλάται στη κακογουστια (και) της αρχιτεκτονικής "δημιουργίας"

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο που λέει ότι το ΕΜΠ βγάζει καλούς αρχιτέκτονες. Αλλά στην Ελλάδα το έχουνε εθνικό σπορ να κατηγορούμε τους πάντες εκτός των εαυτών μας έτσι δεν είναι ''Μαύρη Τρύπα'' ;

Ανώνυμος είπε...

Σιγουρα ειναι πολυ πιο ομορφα απο πολλες πολυκατοικιες που χτιζουν βαζοντας μαλιστα και αυτο το απαισιο "τουρτεξ" χρωμα.
Οσο αναφορα το αν θα επρεπε να χτιζονται περισσοτερα ψηλα κτηρια διαφωνω καθετα γιατι θα εξανανισουμε την Ακροπολη, μακρια απ την Αθηνα ναι!

Ανώνυμος είπε...

Τα ψηλα κτηρια θα μπορουσαν να δωσουν εναν αλλον αερα στην Αθηνα.Ειμαι απολυτα υπερ τους και ονειρευομαι τη μερα που το μαρουσι θα ειναι ενα πραγματικο επιχειρηματικο κεντρο με σωστα σχεδιασμενα υψηλα κτηρια τα οποια θα ζητανε να στεγασουν τα γραφεια τους οι μεγαλες ελληνικες επιχειρησεις.

(ειμαι ακομα πολυ μικρος ηλικιακα και πιστευω μια μερα να καταφερω να δω μια ομορφοτερη αθηνα :) )

Ανώνυμος είπε...


Very nice write-up. I definitely appreciate this site. Thanks!