Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

CERN - Το «Πείραμα των Πειραμάτων», LHC, Bing Bang!

Το πείραμα είναι κόστους 2 δισεκατομμύρια ευρώ διεξάγεται με τη βοήθεια ενός Επιταχυντή Αδρονίων 27 χιλιομέτρων (γνωστού και ως «Το δακτυλίδι») που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα.

Κατασκευάζεται εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια με χειρουργική ακρίβεια.

Το κουμπί πατήθηκε, η ακτίνα με τα πρωτόνια ξεκίνησε να κινείται μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Νετρονίων.



Ο LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν αναπαράγοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Μόνο το 4% του Σύμπαντος είναι ορατό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια.
Το υπόλοιπο 23% αποτελείται από Σκοτεινή Ύλη και το 73% από Σκοτεινή Ενέργεια.
Αυτά τα «σκοτεινά» σημεία αναμένεται να φωτιστούν από όσα πρόκειται να διαδραματιστούν μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή.

Το πρόγραμμα δεν θα δώσει απαντήσεις άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν να «φωτογραφίσουν» τις συνθήκες που επικράτησαν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αμέσως μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang) που θεωρείται η αρχή του Σύμπαντος και της ζωής.

Η διαδικασία

Ο επιταχυντής ξεκίνησε στέλνοντας μια ακτίνα σωματιδίων προς μία κατεύθυνση και μετά προς την αντίθετη κατεύθυνση για να εξακριβωθεί αν η ροή μπορεί να είναι ομαλή.

Μέσα στο τούνελ, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το «Big Bang» που γέννησε το Σύμπαν.

Τότε, τρισεκατομμύρια πρωτονίων θα περνούν από το δακτυλίδι του επιταχυντή κατά 11.245 φορές το δευτερόλεπτο πραγματοποιώντας 600 συγκρούσεις / δευτερόλεπτο.
Όταν οι δύο ακτίνες πρωτονίων συγκρουστούν η θερμική ενέργεια που θα εκλυθεί θα είναι 100.000 μεγαλύτερη από αυτή που επικρατεί στο κέντρο του ήλιου.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ψυκτικό σύστημα με υγρό ήλιο.

Η σύγκρουση πρωτονίων σε συνθήκες κενού θα αναπαραστήσει τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang).
Οι επιστήμονες περιμένουν να «δουν» επιτέλους το Μποζόνιο Χιγκς - το μυθικό κομμάτι ύλης που αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού», αφού καθορίζει την ύπαρξη της μάζας και τον συσχετισμό ύλης / αντί-ύλης στο Σύμπαν!
Ο εντοπισμός του «σωματιδίου Χιγκς» είναι τόσο δύσκολος, ώστε θα χρειαστούν 10 δισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων, για να καταγραφεί έστω κι ένα μποζόνιο, για εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Ομως είναι προετοιμασμένοι και γι' άλλες εκπλήξεις.
Όπως να παρατηρήσουν τα λεγόμενα «υπερσυμμετρικά» σωματίδια «νετραλίνο» και «σκουάρκ», που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.
Τυχόν εντοπισμός τους θα ενισχύσει τη Θεωρία των Υπερχορδών και την ύπαρξη 11-16 διαστάσεων!!!!!



Αν θέλετε να το παρακολουθήσετε live, ηέναρξη της λειτουργίας του LHC μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html.

Πραγματικά απίστευτο!
Σας τρομάζει καθόλου η περίπτωση ανακάλυψης της δημιουργίας του Σύμπαντος?

ΝΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: