Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

To Savoir Vivre της καθημερινότητας.

Η Ευγένεια δε γερνάει ποτέ είχε πει κάποιος κάποτε και δεν είχε καθόλου άδικο! Άραγε πόσοι από εμάς ξέρουν να συμπεριφέρονται σωστά στις κοινωνικές σχέσεις.
Εγώ, πάντως ξέρω ότι η ευγένεια δεν είναι υποκειμενική. Δεν πρέπει να την εκλαμβάνουμε όπως μας βολεύει ή όποτε μας συμφέρει. Οφείλουμε να τη δείχνουμε σε κάθε συναναστροφή μας. Και κυρίως καθημερινά:


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ

-Όταν μας προσκαλούν δεν πάμε ποτέ με άδεια χέρια! Ανάλογα με την περίσταση μπορούμε να προσφέρουμε και το ανάλογο δώρο μας.

-Δεν λερώνουμε με το φαγητό μας ή το ποτό μας. Δεν ξαπλώνουμε όπου και όπως να ΄ναι. Δεν φωνάζουμε όταν είναι ώρα κοινής ησυχίας. Δεν απαιτούμε αλλά ζητάμε ευγενικά.

-Όταν πάμε τουαλέτα πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά! (Αυτό ισχύει παντού και απευθύνεται κυρίως στους άντρες)

-Ακόμα και σε φιλικό σπίτι δεν ανοίγουμε ποτέ το ψυγείο ή την ντουλάπα χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

-Δεν σχολιάζουμε ποτέ αρνητικά το φαγητό ή το ποτό που μας πρόσφεραν. Μπορούμε πολύ ευγενικά να ζητήσουμε να μας το αντικαταστήσουν ή με κάποια πρόφαση να μην φάμε.

-Σε περίπτωση μπουφέ δεν γεμίζουμε το πιάτο μας τόσο ώστε να μην μπορούμε να το ισορροπήσουμε στο χέρι μας. Σεβόμαστε επίσης την ποσότητα που υπάρχει και δεν αδειάζουμε τη πιατέλα επειδή είναι το αγαπημένο μας ορεκτικό.

-Εννοείτε ότι δεν πάμε πουθενά απρόσκλητοι!



ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-Λέμε πάντα «ευχαριστώ» όταν κάποιος μας βοηθήσει, εξυπηρετήσει ή προσφέρει.
Λέμε «ευχαριστώ» και το εννοούμε, όχι για το τυπικό της υπόθεσης.

-Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιος οφείλει να «τρέξει», να χρεωθεί ή να χάσει το χρόνο του για μας. Όταν χρειαστεί να μας εξυπηρετήσει κάποιος πρέπει να ανταποδώσουμε αυτήν την εξυπηρέτηση. Οι τρόποι είναι πολλοί και διάφοροι και εξαρτώνται από την περίπτωση και την σχέση.

-Όταν κάποιος προσφερθεί να πληρώσει για μας κάποιον λογαριασμό (το φαγητό μας, το ποτό μας ή τον καφέ μας) οφείλουμε την επόμενη φορά να κάνουμε και εμείς το ίδιο για αυτόν.

-Δεν σχολιάζουμε κανέναν αρνητικά όταν δεν είναι παρών.

-Σε περίπτωση μακρινού ταξιδιού αν συνταξιδέψουμε ως συνοδηγοί οφείλουμε να δώσουμε κάποιο χρηματικό ποσό για την βενζίνη.

-Όταν κλείνουμε ένα ραντεβού, είμαστε πάντα στην ώρα μας. Σε περίπτωση καθυστέρησης ενημερώνουμε με ένα απλό τηλεφώνημα.

Τα ανωτέρω είναι ένα μικρό δείγμα και προέκυψαν από προσωπικές εμπειρίες. Όποιος θέλει να προσθέσει κάτι είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο. Περιμένω και δικές σας απόψεις ή συμβουλές.

FN

1 σχόλιο:

FeNic είπε...

Μου αρέσει που είσαι αιχμηρή και σωστή, χωρίς να προσβάλλεις κανένα.

Αν και όλοι ίσως έχουμε υποπέσει σε κάποιο λαθάκι, το ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος είναι να μην διορθωνόμαστε…

Άραγε κατάλαβε κανείς από αυτούς που έπρεπε σε τι αναφέρεται η FN?
Ελπίζω…
Θαύματα γίνονται(?) ακόμη…

ΝΚ