Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Οι μαϊμούδες.

"Μια φορά και έναν καιρό σ´ ένα χωριό, ένας άντρας ο Χάρης ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε µαϊµούδες προς 10 δολάρια τη µία. Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές µαϊµούδες γύρω στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν. Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη µία όπως είπε. Το εµπόρευµα όµως λιγόστευε και οι χωρικοί σταµάτησαν να κυνηγάνε µαϊµούδες.

Ο Χάρης ξαναανακοινώνει ότι θα αγόραζε µαϊµούδες για 20 δολάρια τη µία. Οι χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν και άλλες µαϊµούδες. Σύντοµα όµως οι µαϊµούδες λιγόστεψαν κι άλλο, οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήµατά τους.

Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές µαϊµούδες θα αγόραζε τη µία προς 25 δολάρια. Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που έµειναν.

Ο Χάρης τούς λέει καταλαßαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες µαϊµούδες γι' αυτό και εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη µία. Αλλά επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάßει την αγοροπωλησία ο ßοηθός µου.

Ο ßοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει. Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέµισε ένα στάßλο γεµάτο µε µαϊµούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη µία και όταν γυρίσει ο Χάρης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη µία. Οι χωρικοί στριµώχτηκαν µάζεψαν όλες τις οικονοµίες τους και αγόρασαν όλες τις µαϊµούδες.

Δεν ξαναείδαν ούτε τον ßοηθό ούτε τον Χάρη."




Καλώς ήρθατε στη Wall Street.

Δεν υπάρχουν σχόλια: