Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Βγάλτε με από την συντήρηση.......πάγωσα!

Είναι σίγουρο ότι πάρα πολλοί αξιοποιούν συνειδητά(?) ανεξάντλητα αποθέματα φόβου – απέχθειας – κοινωνικού και μη ρατσισμού – και εν τέλει χαζομάρας.
Οι συντηρητικό-ρατσιστές δείχνουν προδιάθεση να εκφέρουν αξιολογικές κρίσεις για τρίτους (πάντα, και όχι για τον εαυτό τους) με βάση συγκεκριμένα εξωτερικά -φυλετικά, σεξιστικά ή εμφανισιακά- κριτήρια, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ουσία των «άλλων».
Προφανώς κάθε είδος διάκρισης μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.
Ο συντηρητικό-ρατσισμός αποκαλύπτει εν μέρει το διανοητικό και πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων που τον εκφράζουν.
Η συνήθεια να υποβαθμίζονται, να καταπιέζονται και να τρομοκρατούνται οι άνθρωποι που μπορεί να θεωρούνται διαφορετικοί δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρη.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ευθύνη για τα εκτεταμένα φαινόμενα συντηρητικό-ρατσισμού στην Ελλάδα βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά να σπάσει τα δεσμά της βλακείας και να χρησιμοποιήσει λίγο το νου του για κάτι πέρα στερεότυπα και τυποποιημένα κατάλοιπα.


Ο πολίτης αυτός, έχει χάσει τη διάθεση, την ικανότητα, να σκεφτεί λίγο, νηφάλια και φρόνιμα, τι πρέπει να κάνει και πώς οφείλει να συμπεριφέρεται ως προς κάποιον τρίτο αλλά και προς τον ίδιο του τον εαυτό εν τέλει.
Σχόλια εναντίον Αλβανών, Τούρκων, Τσιγγάνων και μη-λευκών δεν σπανίζουν σε ελληνικά ταξί, καφέ, παραλίες και σε απανταχού ελληνικές βεράντες:
«Αυτός είναι ξένος, άρα εμείς οι Έλληνες είμαστε ανώτεροι του»!
Η έκταση της ελληνικής βλακείας στο εν λόγω θέμα, στη συντηρητικό-ρατσιστική της έκφανση τουλάχιστον, εκτείνεται παντού και όχι μόνο στην ξενοφοβία.
Αν ένα παιδί ή ενήλικος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ή αν δεν ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες των συνομήλικών του, ή έχει διαφορετικές σεξουαλικές ή θρησκευτικές προτιμήσεις, τότε βρίσκεται σχεδόν αυτομάτως σε μειονεκτική θέση από τους «σωστούς» Έλληνες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με στοιχειωδώς ευαίσθητα ηθικά αντανακλαστικά έχουν αντιληφθεί τις ρατσιστικές προδιαθέσεις πολλών Ελλήνων, είτε εκφράζονται από χρυσαυγήτες και Καρατζαφέρηδες, ή από την ελληνική Εκκλησία, είτε σιωπηρά από ανθρώπους που «δεν επιθυμούν να πάρουν θέση» και το παίζουν αντικειμενικοί.
Οι gay(άντρες ή γυναίκες), οι μαύροι, οι μη χριστιανοί, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι και λογής ξένοι για παράδειγμα, δεν είναι ανώμαλοι και δακτυλοδεικτούμενοι.
Είναι και αυτοί όπως και εμείς Άνθρωποι.
Ο αντίλογος ενάντια στην ηλιθιότητα και στενομυαλιά του συντηρητικό-ρατσισμού πρέπει να υπάρχει πάντα, μπας και αλλάξει κάτι σε αυτή την συντηρητική και θρησκόληπτη Ελληνική κοινωνία.


Όταν τόσοι άνθρωποι σήμερα είναι συντηρητικό-ρατσιστές με παρωπίδες, ντόπιοι και ξένοι, τότε μόνο αν αντιδρούμε (τουλάχιστον με κουβέντες ξεκάθαρες και προοδευτικές από την δική μας πλευρά) θα μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι.

ΥΓ: ο κατάλογος με τους ανθρώπους που δε μου αρέσουν, ή δεν κολλάνε στην ιδεολογία μου, ή δεν αγγίζουν τις ηθικές μου αξίες, ξεκινάει από το μηδέν (0) και φτάνει στο +∞!
Λες να είμαι συντηρητικό-ρατσιστής και να μην το ξέρω (ωχ...)?
Γιατί μέχρι τώρα νόμιζα ότι είμαι απλώς παράξενος!
Και υπάρχει μεγάλη διαφορά.


ΝΚ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η δημοσίευση.

Και να προσθέσω ότι και εγώ ταυτίζομαι με τα λεγόμενά σου στο ΥΓ. Όταν βλέπω ειδικά κάποια πρόσωπα στην τηλεόραση, έρχονται σκέψεις-οράματα στο μυαλό μου που περιέχουν αργά γκεσταπίτικα βασανιστήρια στα οποία θα ήθελα να τα υποβάλλω αν είχα την δυνατότητα. :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα. Θα ηθελα να πω σε οτι αναφορα το θεμα με τους GAY(Ανδρες-Γυναικες). Δεν εχω τιποτα εναντιων τους και δεν εχω προβλημα να κατσω μαζι τους να μιλησω, να παιξω κλπ. Αλλα δυστηχως ειναι μια "ανωμαλια" της Φυσης. Η φυση εφτιαξε τα παντα ωστε το αρσενικο να ταιριαζει με το θυλικο και οχι μονο στον ανθρωπο. Ακομα και τα ζωα και τα φυτα με τον ιδιο τροπο λειτουργουν. Και η σκεψη μου αυτη δεν ειναι συντηριτικη. Θα ηταν αμα δεν ηθελα να τους ξερω καν. Ο καθενας εχει το δικαιομα να ειναι με οποιο φυλλο θελει αλλα ομως η φυση αλλιως μας εφτιαξε. Οποτε οταν κατι δεν ειναι φυσιολογικο ειναι "ανωμαλο". Δεν υπαρχει ενδιαμεση φαση. Η εισαι εγγυος η οχι. Θα ηθελα να ακουσω μερικα σχολια και απο καποιους αλλους για αυτο.
B.A.

FeNic είπε...

Πιστεύω ότι το μεγαλείο της φύσης είναι αυτό ακριβώς.
Μπορεί ο καθένας μας να «επιλέξει» (αν και πιστεύω ότι γεννιέται κάποιος με την όποια διαφορετικότητα) την φύση του.
Δεν αφορά μόνο τους gay αλλά όλων των ειδών τις διαφορετικότητες.
Το διαφορετικό δεν σημαίνει και ανωμαλία.
Άλλωστε είναι τόσο «έξυπνα» φτιαγμένα όλα (όπως και αν φτιαχτήκανε), που η φύση μας δοκιμάζει στο να μπορούν οι λευκοί να συμβιώνουν με τους μαύρους, οι ψηλοί με τους κοντούς, οι straight με τους gay κλπ.
Μας έκλεισε κάποτε το μάτι και μας δοκιμάζει στο αν και πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση!

ΝΚ