Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Θέμα εγκεφάλου και ερεθισμάτων

Την περασμένη Τρίτη είχα πει στον πατέρα μου να περάσει από το σπίτι να champions league (μην φανταστεί κανείς ότι είμαι γαύρος, θα με προσβάλλει).
Έχοντας περίπου μια ώρα μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι, και ανάμεσα σε εξαιρετικούς ουζομεζέδες που είχε φτιάξει η FN, παρακολουθούσαμε ειδήσεις.
Πολύς ντόρος γινόταν για το επικείμενο συλλαλητήριο της Τετάρτης 12.12.07 για το ασφαλιστικό.
Όπως ήταν φυσικό η κουβέντα περί πολιτικής άναψε.
Για να μην σας κουράσω, «κατηγορήθηκα» από την FN και τον πατέρα μου ότι οι απόψεις οι οποίες εξέφραζα ήταν φιλελεύθερες (ή μήπως συντηρητικές?), ότι είμαι με τους βιομηχάνους και όχι με τον απλό εργατικό κόσμο και άλλα τέτοια παράλογα.
Και όλα αυτά επειδή «τόλμησα» να πω ότι στο συλλαλητήριο θα πάνε όλοι οι αργόσχολοι.

Απαραίτητη διευκρίνηση: δεν διαφώνησα με το συλλαλητήριο αυτό καθαυτό αλλά με την όποια ανταπόκριση μπορεί να έχει στην εκάστοτε εξουσία. Γνώμη μου είναι ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από τέτοιες είδους κινήσεις, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε στο Μάη του ΄68 ούτε στο Πολυτεχνείο του ΄73 όπου τέτοιου είδους «μάχες» ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις και διαμόρφωναν συνειδήσεις και πολιτικές.
Είμαστε στην Ελλάδα του 2007, και θα πρέπει μόνο μέσα από άλλα μονοπάτια να αντιδρούμε.
Μονοπάτια όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι κοινωνικές μας εκδηλώσεις, οι φίλοι, διάφορα ιδρύματα, ακόμα και τα πολιτικά κόμματα αν μας αφήνανε.
Τι να την κάνω μια γενική απεργία με εκατοντάδες πανό στους δρόμους όταν είναι σίγουρο ότι ελάχιστα θα με λάβουν υπόψη τους.
Τέλος πάντων….
Ερεθίστηκα πάντως από αυτή μας την διαφωνία και έψαξα λίγο στο που μπορεί να οφείλεται.
Όλα φυσικά είναι θέμα εγκεφάλου και ερεθισμάτων.
Οι σύγχρονες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης σήμερα αποδεικνύουν ότι τόσο τα άτομα που διαθέτουν φιλελεύθερες απόψεις είναι πιθανόν να οφείλουν τις πολιτικές τους απόψεις σε νευρολογικά αίτια!!!
Η προέλευση τους θεωρείται ότι είναι πιθανό να είναι το οικογενειακό ή άμεσα φιλικό περιβάλλον μας, ωστόσο σήμερα οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι οι πεποιθήσεις και η ιδεολογία του ατόμου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ίδιο τον εαυτό μας.
«Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι πολιτικές απόψεις ενός ατόμου σχηματίζονται μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζει και επηρεάζεται άμεσα από αυτό, ένας συνδυασμός βιολογικών διαδικασιών όπως και πολιτιστικής διαμόρφωσης,» σχολιάζει βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Παρόλα αυτά μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι πολιτικές κλίσεις «δεν είναι απλά μια επιλογή, αλλά φαίνεται να συνδέονται με θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο καθένας μας τις πληροφορίες που δέχεται.»
Στο περιοδικό Nature Neuroscience δημοσιεύθηκε πείραμα παρακολούθησης του εγκεφάλου 43 εθελοντών κατά τη διάρκεια 500 δοκιμών σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η ικανότητα της διακοπής των συνηθισμένων αντιδράσεων.
Οι άνθρωποι οι οποίοι περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως πολιτικά φιλελεύθερα άτομα εμφάνισαν έως και 2,5 φορές δραστηριότητα στο πείραμα αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία στη δοκιμασία των απαντήσεων σε σχέση με τα συντηρητικά άτομα.
Το πείραμα έγινε σε άτομα τα οποία έδιναν απαντήσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα.
Γι αυτό μην κατηγορείτε εμένα για τις απόψεις μου.
Όλα είναι θέμα επεξεργασίας του εγκεφάλου μας……

ΥΓ: Λέτε να δουλεύω και μετά θάνατον όπως πάμε???


ΝΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: